‘כמה אתה גובה?’ אם אתה עובד מהבית, וודאי שמעת את השאלה הזו בעבר. ייתכן כי אינך יודע את התשובה או שאינך מרגיש נוח לגבי הצעת המחיר שלך. התמחור הוא אחד הנושאים הסבוכים ביותר העומדים בפני פרילנסרים.
עקרונות התמחור
אם גם אתה מתחבט בשאלה איך לתמחר את העבודה שלך כפרילנסר, ברשימה הבאה תמצא מספר עקרונות, אותה מומלץ לסקור לפני קביעת התעריפים:
1. קבע את המחיר על פי האיכות. לא על פי הכמות– ניסיון לבצע כמות גדולה של עבודה בתעריף נמוך יתיש אותך. במקום לבקש תעריפים נמוכים, התרכז ביצירת שירות איכותי, שיצדיק מחירים גבוהים יותר.
2. המחיר חייב לכסות את ההוצאות ולהשאיר לך רווח– למרות שזה נראה לך ברור, פרילנסרים רבים, שרק התחילו לעבוד מהבית, לא ניהלו עסק מעולם והם אינם רגילים לחשוב במונחים של רווחיות. זכור שעליך לקחת בחשבון גם את ההוצאות הקבועות.
3. עדכן את המחירים באופן קבוע– האם אתה דורש כעת את אותם המחירים שדרשת בשנה שעברה? ככל שיעבור יותר זמן בלי שתעדכן את התעריפים שלך, יגדל הסיכוי שתיכנס להפסדים. בנוסף, אתה שווה היום יותר מאשר לפני שנה, הודות לניסיון שרכשת.
4. בסס את המחיר על עבודה. לא על הבטחות– לעיתים קרובות מעסיקים פוטנציאליים מבקשים ממני לעבוד במחיר נמוך בגלל שבעתיד ‘יכול להיות’, שתהיה להם עוד המון עבודה בשבילי. אם הם לא מוכנים לחתום על הסכם בנוגע לעבודה העתידית. אין סיבה להסכים.
5. אל תתחייב לפרויקט אם אינך יודע את היקפו– לפני שתוכל לקבוע תעריף עליך לדעת
כמה מאמצים תצטרך להשקיע בפרויקט, לכן עליך לברר את היקף הפרויקט. פרויקטים שנגררים תקופות ארוכות הם בעיה נפוצה, לכן דאג שתהיה לך אסמכתא כתובה בנושא.
6. דרוש תשלום נוסף עבור משימות נוספות– אם הלקוח דורש ממך לבצע משימות נוספות לאחר שקיבלת את הפרויקט, שכרך אמור לעלות בהתאם. עדיף לציין זאת מוקדם ככל האפשר. אחרת, תמצא את עצמך עובד תמורת תעריף נמוך בהרבה משתכננת.
7. עבודה בחינם אינה משתלמת– מפעם לפעם מישהו יבקש ממך להתנדב. הפניה יכולה להגיע מארגון התנדבותי, חבר או בן משפחה. חשוב היטב לפני שתסכים לעשות זאת. זכור חינם = ללא תשלום.
8. אל תעבוד עבור שום דבר פרט לכסף– בקשה נוספת שמגיעה לפעמים מלקוחות ‘פוטנציאליים’, היא לעבודה תמורת חשיפה או אפילו עסקת ברטר. נכון, ישנם פרילנסרים המוכנים לעבוד תמורת ברטר, אך זכור: את החשבונות שלך תוכל לשלם רק בכסף.
9. המחיר שלך הוא קו מנחה– אתה פרילנסר ולכן אתה בשליטה. אם אתה מרגיש כי הפרויקט עומד להיות קשה במיוחד, הגיוני שתדרוש מחיר גבוה יותר, שיפצה אותך על המאמץ הנוסף.
10. לעולם אל תנחש איזה מחיר לדרוש– יכול להיות שתרצה לתת למעסיק, הערכה גסה של המחיר לפני שיש ברשותך את כל הפרטים, אבל אסור לך להתחייב למחיר לפני שתדע מהו היקף הפרויקט.
11. דע אילו תעריפים דורשים המתחרים שלך– כפרילנסר, עליך לדעת אילו תעריפים דורשים המתחרים שלך. אתה יכול לברר זאת על ידי גלישה לאתרים המקצועיים שלהם.
12. הבן את עקרונות חבילת התמחור לפני שתתחייב לאחת– חבילת תמחור יכולה לשכנע לקוחות פוטנציאליים שאינם החלטיים. אבל עליך להשקיע מחשבה רבה בתמחור שהנך מציע. וודא כי החבילה שהצעת הגיונית מבחינה כלכלית.
13. הגבל את הצעות המחיר שלך בזמן– הדבר האחרון שבו הנך מעוניין הוא שלקוח ישלוף הצעת מחיר בת חמש שנים וידרוש ממך לעמוד בה. זה לא יקרה אם תקפיד להגביל את הצעות המחיר שלך בזמן.