“כמה אתה גובה?”
אם אתה פרילנסר, וודאי שמעת את השאלה הזו בעבר. ייתכן שלא ידעת איך להשיב או שלא הרגשת בנוח לגבי הצעת המחיר שלך. התמחור הוא אחד הנושאים הסבוכים ביותר העומדים בפני פרילנסרים.
קשה למצוא הסכמה בכל הקשור לתמחור. יש המון דעות ורובן סותרות אחת את השנייה. במצב כזה, מה פרילנסר אמור לעשות?
במאמר הבא, תמצא 19 עקרונות תמחור שונים עבור פרילנסרים. אתה לא חייב ליישם את כולם, עם זאת, מהנסיון שלי, הם באמת עובדים.
עקרונות התמחור
אם גם אתה מתחבט בשאלה איך לתמחר את העבודה מהבית שלך, ברשימה הבאה תמצא מספר עקרונות, אותה מומלץ לסקור לפני קביעת התעריפים:
1. קבע את המחיר על פי האיכות, לא על פי הכמות – ניסיון לבצע כמות גדולה של עבודה בתעריף נמוך יתיש אותך. במקום לבקש תעריפים נמוכים, התרכז ביצירת שירות איכותי, שיצדיק מחירים גבוהים יותר.
2. המחיר חייב לכסות את ההוצאות ולהשאיר לך רווח- אולי זה נראה מובן מאליו, אבל פרילנסרים רבים, שרק התחילו לעבוד מהבית, לא ניהלו מעולם עסק. הם אינם רגילים לחשוב במונחים של רווחיות. זכור שעליך לקחת בחשבון גם את ההוצאות הקבועות.
3. עדכן את המחירים באופן קבוע- האם אתה דורש כעת את אותם המחירים שדרשת בשנה שעברה? ככל שיעבור יותר זמן בלי שתעדכן את התעריפים שלך, יגדל הסיכוי שתיכנס להפסדים. בנוסף, אתה שווה היום יותר מאשר לפני שנה, הודות לניסיון שרכשת.
4. בסס את המחיר על עבודה. לא על הבטחות- לעיתים קרובות לקוחות פוטנציאליים מבקשים ממני לעבוד במחיר נמוך בגלל שבעתיד “יכול להיות” שתהיה להם המון עבודה בשבילי. אם הם לא מוכנים לחתום על הסכם בנוגע לעבודה עתידית. אין שום סיבה להסכים.
5. אל תתחייב לפרויקט אם אינך יודע את היקפו- לפני שתוכל לקבוע תעריף עליך לדעת כמה מאמצים תצטרך להשקיע בפרויקט, לכן עליך לברר את היקף הפרויקט. פרויקטים שנגררים תקופות ארוכות הם בעיה נפוצה, לכן דאג שתהיה לך אסמכתא כתובה בנושא.
6. דרוש תשלום נוסף עבור משימות נוספות- אם הלקוח דורש ממך לבצע משימות נוספות לאחר שקיבלת את הפרויקט, שכרך אמור לעלות בהתאם. עדיף לציין זאת מוקדם ככל האפשר. אחרת, תמצא את עצמך עובד תמורת תעריף נמוך בהרבה משתכננת.
7. עבודה בחינם אינה משתלמת- מפעם לפעם מישהו יבקש ממך להתנדב. הפניה יכולה להגיע מארגון התנדבותי, חבר או בן משפחה. חשוב היטב לפני שתסכים לעשות זאת. זכור חינם = ללא תשלום.
8. אל תעבוד עבור שום דבר פרט לכסף- בקשה נוספת שמגיעה לפעמים מלקוחות “פוטנציאליים”, היא לעבודה תמורת חשיפה או אפילו תמורת החלפת שירותים. נכון, ישנם פרילנסרים המוכנים לעבוד ככה, אך זכור: את החשבונות שלך תוכל לשלם רק בכסף.
9. המחיר שלך הוא קו מנחה – עבודה בפרילנס מצריכה שליטה. אם אתה מרגיש כי הפרויקט עומד להיות קשה במיוחד, הגיוני שתדרוש מחיר גבוה יותר, שיפצה אותך על המאמץ הנוסף.
10. לעולם אל תנחש איזה מחיר לדרוש – יכול להיות שתרצה לתת ללקוח, הערכה גסה של המחיר לפני שיש ברשותך את כל הפרטים, אבל אסור לך להתחייב למחיר לפני שתדע מהו היקף הפרויקט.
11. דע אילו תעריפים דורשים המתחרים שלך – כפרילנסר, עליך לדעת אילו תעריפים דורשים המתחרים שלך. אתה יכול לברר זאת על ידי גלישה לאתרים המקצועיים שלהם.
12. הבן את עקרונות חבילת התמחור לפני שתתחייב לאחת- חבילת תמחור יכולה לשכנע לקוחות פוטנציאליים שאינם החלטיים. אבל עליך להשקיע מחשבה רבה בתמחור שהנך מציע. וודא כי החבילה שהצעת הגיונית מבחינה כלכלית.
13. הגבל את הצעות המחיר שלך בזמן- הדבר האחרון שבו הנך מעוניין הוא שלקוח ישלוף הצעת מחיר בת חמש שנים וידרוש ממך לעמוד בה. זה לא יקרה אם תקפיד להגביל את הצעות המחיר שלך בזמן.
14. לגיטימי לגבות יותר עבור עבודה מהיום למחר – למרות שאני בדר”כ לא ממליץ לקחת עבודה כזאת, אם אתה כבר כן לוקח אז תדרוש תשלום הולם עבורה. רק וודא שהלקוח שלך מודע לתעריף המיוחד.
15. תעריפים נמוכים יותר אינם שקולים בהכרח ליותר לקוחות – מדובר תפיסה מוטעית נפוצה בקרב המון פרילנסרים. למעשה, אם התעריפים שלך נמוכים מידי, לקוחות פוטנצייאלים רבים עלולים לחשוב שאתה לא ממש טוב במה שאתה עושה.
16. אם הלקוחות שלך אומרים שהתעריפים שלך נמוכים מידי, כנראה שהם צודקים – הסימן הוודאי ביותר עבורך בשביל להעלות מחירים. תאמין להם, אין להם שום אינטרס שתעלה מחירים.
17. זה בסדר לקבל דחיות בגלל המחיר – זה לא נעים שהצעת עבודה שלך נדחית, אבל זה לא צריך להרתיע אותך מלהתעקש על רמת המחירים שלך. אם לקוח פוטנציאלי דחה את הצעת העבודה שלך רק בגלל המחיר, סביר להניח שהוא לא בדיוק לקוח אידאלי ולא הפסג גדול עבורך.
18. עקוב אחרי זמני העבודה שלך – אם לא תעקוב אחרי זמן העבודה שלך איך תדע מה כמה אתה מרוויח בשעה? למרבה המזל, יש לא מעט כלים באינטרנט שיעזרו לך.
19. להבין מתי לבקש שכר ע”פ שעת עבודה ומתי עבור תמחור פרוייקט – מדובר בויכוח ער בין פרילנסרים, בלי תשובה חד משמעית. השתדל להבין מה נכון עבור הפרוייקט הבא שלך.